Τι είναι το Monero;

Μονέρο (Κρυπτονόμισμα)

Το Μονέρο (XMR) είναι ανοικτού κώδικα κρυπτονόμισμα το οποίο δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2014 το οποίο είναι εστιασμένο στην ιδιωτικότητα, την αποκέντρωση και την επεκτασιμότητα. Αντίθετα με τα περισσότερα κρυπτονομίσματα είναι εκδόσεις ή αντίγραφα του bitcoin, το Μονέρο είναι βασισμένο στο πρωτόκολλο κρύπτονόουτ και κατέχει ξεχωριστές αλγορυθμικές διαφορές που σχετίζονται απόκρυψης του μπλοκτσέιν.

Την αρθρωτή αρχιτεκτονική κώδικα του Monero έχει επαινέσει ο Wladimir J. van der Laan, συντηρητής του Bitcoin Core. Το Monero παρουσίασε ραγδαία αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς (από 5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε 185 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και του όγκου των συναλλαγών του κατά το έτος 2016, εν μέρει λόγω της υιοθέτησής του από την αγορά AlphaBay στο τέλος του καλοκαιριού του 2016. Από το 2017, το Monero είναι η 6η πιο εμπορεύσιμη κρυπτογράφηση, με ανώτατο όριο αγοράς άνω των 300.000.000 δολαρίων.

Το Monero κυκλοφόρησε στις 18 Απριλίου 2014 αρχικά με την ονομασία BitMonero, η οποία είναι μια ένωση Bit (όπως στην περίπτωση του Bitcoin) και Monero (που σημαίνει κυριολεκτικά “κέρμα” στην γλώσσα εσπεράντο). Πέντε ημέρες αργότερα η κοινότητα επέλεξε να μειωθεί το μήκος του όνοματος του μόνο στο Monero. Ξεκίνησε ως το πρώτη έκδοση του βασιζόμενου στο CryptoNote νόμισμα Bytecoin, ωστόσο κυκλοφόρησε με δύο μεγάλες διαφορές. Πρώτον, ο χρόνος του μπλοκ-στόχου μειώθηκε από 120 σε 60 δευτερόλεπτα, και δεύτερον, η ταχύτητα εκπομπής επιβραδύνθηκε κατά 50% (αργότερα το Monero επανήλθε σε χρόνο αποκλεισμού 120 δευτερολέπτων διατηρώντας το πρόγραμμα εκπομπών διπλασιάζοντας την ανταμοιβή του μπλοκ ανά νέο μπλοκ). Επιπλέον, οι προγραμματιστές του Monero βρήκαν πολυάριθμα περιστατικά κώδικα κακής ποιότητας που στη συνέχεια καθαρίστηκαν και ανασυγκροτήθηκαν.

Λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη και διαθεση του, αναπτύχθηκε ένας βελτιστοποιημένος GPU miner για την εξόρυξη του CryptoNight που αποδεικνύει όντως ότι αυτή η λειτουργία έχει αναπτυχθεί

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2014, το Monero ανέκαμψε από μια ασυνήθιστη και νέα επίθεση που εκτελέστηκε κατά του δικτύου των κρυπτονομισματικών μονάδων.

Στις 10 Ιανουαρίου 2017, η ιδιωτικότητα των συναλλαγών Monero ενισχύθηκε περαιτέρω με την προαιρετική χρήση του αλγόριθμου Ring Confidential Transactions, του αρχιτέκτονα Bitcoin Core Gregory Maxwell, ξεκινώντας από το μπλοκ # 1220516. Ένας αλγόριθμος υπογραφής δακτυλίων εισήγαγε ένα πρόσθετο επίπεδο εμπιστευτικότητας μη επιδεικνύοντας τα ποσά που εμπλέκονται σε μια συναλλαγή σε κάποιον που δεν συμμετείχε άμεσα σε αυτό. Οι συναλλαγές RingCT είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή, αλλά εξακολουθεί να είναι δυνατή η αποστολή μιας συναλλαγής χωρίς το RingCT μέχρι την επόμενη αυστηρή έκδοση του Μονέρο τον Σεπτέμβριο του 2017. Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, πάνω από το 95% όλων των συναλλαγών εκτός νομίσματος χρησιμοποίησε την προαιρετική δυνατότητα RingCT.

Το Monero είναι μια καθαρή open source κρυπτογράφηση με αποδεικτικά της εξόρυξης. Εκτελείται σε Windows, Mac, Linux και FreeBSD.

Η κύρια καμπύλη εκπομπών θα εκδώσει περίπου 18,4 εκατομμύρια κέρματα που θα εξορύσσονται σε διάρκεια 8 ετών. (Πιο συγκεκριμένα 18.132 εκατομμύρια νομίσματα μέχρι το τέλος Μαΐου 2022). Μετά από αυτό, μια σταθερή “ουρά εκπομπής” 0,6 XMR ανά μπλοκ 2 λεπτών (τροποποιημένη από αρχικά ισοδύναμη 0,3 XMR ανά μπλοκ 1 λεπτού) Θα προκαλέσει ένα διαρκή πληθωρισμό κάτω του 1% (πιο συγκεκριμένα ξεκινώντας από τον ετήσιο πληθωρισμό 0,87% περίπου τον Μάιο του 2022) προκειμένου να αποφευχθεί η έλλειψη κινήτρων για τους εξορυκτές/miners όταν ένα νόμισμα δεν είναι πια ορυκτό. Η εκπομπή χρησιμοποιεί μια ομαλά μειούμενη ανταμοιβή χωρίς μείωση κατά το ήμισυ (οιοδήποτε μπλοκ παράγει λίγο λιγότερο monero από το προηγούμενο, τύπος: Εκπομπή ανά μπλοκ 2 λεπτών = μέγιστο (0,6, όροφος ((M-A) × 2-19) × 10-12) XMR, με M = 264 – 1 και A = 1012 φορές την ποσότητα του XMR που ήδη εκπέμπεται). Η μικρότερη διακριτή νομισματική μονάδα είναι 10-12 XMR. Ο αλγόριθμος απόδειξης εργασίας, CryptoNight, είναι έντασης AES και “αρκετά μνημοβόρο”, που μειώνει σημαντικά το πλεονέκτημα της GPU πάνω από την CPU.

Οι αλλαγές στα αποτελέσματα της ανάλυσης blockchain μετά την εφαρμογή των υπογραφών του δακτυλίου.

Το Monero προστατεύει την προστασία της ιδιωτικότητας των συναλλαγών με τρεις τρόπους για όλες τις συναλλαγές στο δίκτυο: 1) οι υπογραφές δακτυλίων κρύβουν τη διεύθυνση αποστολής, 2) το RingCT κρύβει το ποσό της συναλλαγής (επί του παρόντος ενεργοποιημένο από προεπιλογή και υποχρεωτικό μέχρι το τέλος του 2017) και 3) Διευθύνσεις αποκρύπτουν τη διεύθυνση παραλαβής της συναλλαγής. Ένας προγραμματισμένος τέταρτος τρόπος κρύβει τον κόμβο προέλευσης για συναλλαγές στο I2P και ο δρομολογητής Kovri που θα το επιτρέπει αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ακόλουθες παράγραφοι περιγράφουν αυτές τις τρεις τεχνολογίες σε μεγαλύτερο βάθος.

Η υπηρεσία Monero χρησιμοποιεί το αρχικό πρωτόκολλο CryptoNote εκτός από τις αρχικές αλλαγές (ως χρόνος μπλοκ και ταχύτητα εκπομπής). Το ίδιο το πρωτόκολλο βασίζεται σε “μονοσήμαντες υπογραφές δακτυλίου” και σε διευθύνσεις μυστικότητας. Η υποκείμενη κρυπτογραφία είναι ουσιαστικά η βιβλιοθήκη του Daniel J. Bernstein για το Ed25519, η οποία είναι οι υπογραφές του Schnorr στην καμπύλη Twisted Edwards. Το τελικό αποτέλεσμα είναι παθητική, αποκεντρωμένη ανάμειξη βασισμένη σε αλγορίθμους με μεγάλη βαρύτητα.

Ωστόσο, αρκετές βελτιώσεις προτάθηκαν από το Monero Research Lab, το οποίο κάλυψε την ορθή χρήση των υπογραφών δακτυλίων για καλύτερη προστασία της ιδιωτικότητας των συναλλαγών. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις περιελάμβαναν “μια ελάχιστη ανάμιξη σε επίπεδο πρωτοκόλλου σε επίπεδο δικτύου σε n = 2 ξένες εξόδους ανά υπογραφή δακτυλίου”, “μια μέθοδο επιλογής εξωγενών συναλλαγών για την παραγωγή δακτυλίων” και “μια μέθοδο στυλ torrent για την αποστολή του Monero Εξόδου “. Αυτές οι αλλαγές, οι οποίες εφαρμόστηκαν στην έκδοση 0.9.0 “Hydrogen Helix”, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών σε ένα νόμισμα βασισμένο στο CryptoNote, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Κατά συνέπεια, το Monero διαθέτει ένα αδιαφανές blockchain (με ένα ρητό σύστημα δικαιωμάτων που ονομάζεται viewkey), σε έντονη αντίθεση με το διαφανές blockchain που χρησιμοποιείται από οποιαδήποτε άλλη κρυπτογράφηση που δεν βασίζεται στο CryptoNote. Έτσι, το Monero λέγεται ότι είναι “ιδιωτικός, προαιρετικά διαφανής”. Πέρα από την πολύ ισχυρή προστασία της ιδιωτικότητας των συναλλαγών, ένα τέτοιο σύστημα επιτρέπει την ουδετερότητα του δικτύου στο blockchain (οι εξορύκτες/miners δεν μπορούν να λογοκρίνουν, αφού δεν γνωρίζουν πού πηγαίνει η συναλλαγή ή τι περιέχει), επιτρέποντας ταυτόχρονα τον έλεγχο, όταν είναι επιθυμητό Ή δημόσια προβολή των οικονομικών στοιχείων μιας ΜΚΟ). Επιπλέον, το Monero θεωρείται από πολλούς ότι προσφέρει πραγματικά “αδύνατα” νομίσματα.

Τον Απρίλιο του 2017, αρκετές ερευνητικές εργασίες επικρίνουν τη μέθοδο επιλογής εισόδου υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα μέθοδος καθιστά ευκολότερο να μαντέψει την πραγματική είσοδο συναλλαγής από το ιδανικό. Οι κοινοτικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο μεγαλύτερο μέρος του 2017 για να βελτιωθεί αυτός ο αλγόριθμος επιλογής ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα την πραγματική χρήση.

Οι προγραμματιστές του Monero εργάζονται επίσης για την υλοποίηση ενός δρομολογητή C ++ I2P κατευθείαν στον κώδικα. Αυτό θα ολοκληρώσει την αλυσίδα απορρήτου, καθώς επίσης θα κρύβει τις διευθύνσεις IP.
Αποκέντρωση

Το Monero τροφοδοτείται αυστηρά από την απόδειξη εξόρυξης, αλλά συγκεκριμένα χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο εξόρυξης ο οποίος έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής αποστολής σε δισεκατομμύρια υπάρχουσες συσκευές (οποιαδήποτε σύγχρονη CPU x86)”. Το Monero χρησιμοποιεί την απόδειξη CryptoNight Proof of Work PoW, η οποία έχει σχεδιαστεί για χρήση σε συνήθεις CPU.

Το έξυπνο χαρακτηριστικό γνώρισμα εξόρυξης επιτρέπει τη διαφανή εξόρυξη CPU στον υπολογιστή του χρήστη, μακριά από την de facto συγκέντρωση των ορυχείων εκμεταλλεύσεων και της εξόρυξης πισίνας, επιδιώκοντας το αρχικό όραμα του Satoshi Nakamoto για ένα πραγματικό νόμισμα P2P [36]. Η έξυπνη εξόρυξη είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη στο πορτοφόλι CLI για όλα τα λειτουργικά συστήματα, εκτός από το MacOS.

Το Monero δεν έχει μέγιστο μέγεθος μπλοκ, που σημαίνει ότι σε αντίθεση με το Bitcoin δεν έχει ένα όριο μεγέθους μπλοκ 1 MB που εμποδίζει την κλιμάκωση. Εντούτοις, στο πρωτόκολλο ενσωματώνεται ένας μηχανισμός ποινικής αποζημίωσης αποκλεισμού για να αποφευχθεί μια υπερβολικά υπερβολική αύξηση του μεγέθους του μπλοκ: Το μέγεθος του νέου μπλοκ (NBS) συγκρίνεται με το διάμεσο μέγεθος Μ100 των τελευταίων 100 μπλοκ. Εάν η NBS> M100, η ​​ανταμοιβή του μπλοκ μειώνεται σε τετραγωνική εξάρτηση από το πόσος NBS υπερβαίνει το M100. Π.χ. Αν το NBS είναι [10%, 50%, 80%, 100%] μεγαλύτερο από το M100, η ​​ανταμοιβή του ονομαστικού μπλοκ μειώνεται κατά [1%, 25%, 64%, 100%]. Γενικά, τα μπλοκ μεγαλύτερα από 2 * M100 δεν επιτρέπονται και τα μπλοκ <= 60kB είναι πάντα απαλλαγμένα από τυχόν κυρώσεις ανταμοιβής.

Η απελευθέρωση 0.10.1 πρόσθεσε ένα σύστημα δυναμικής χρέωσης χρησιμοποιώντας τον τύπο Fee = (R / R0) * (M0 / M) * F0. Καθώς αυξάνεται η χρήση του Monero, τα τέλη ανά συναλλαγή θα μειωθούν ενώ τα συνολικά τέλη συναλλαγών θα αυξηθούν.

Η ομάδα πυρήνα του Monero επίσης κυκλοφόρησε ένα πρότυπο που ονομάζεται OpenAlias, το οποίο επιτρέπει πολύ περισσότερες ανθρώπινες αναγνώσιμες διευθύνσεις και “τετράγωνα” το τρίγωνο του Zooko. Το OpenAlias ​​μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε κρυπτογράφηση και έχει ήδη εφαρμοστεί σε Monero, Bitcoin (στις τελευταίες εκδόσεις Electrum) και HyperStake.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Propellerads
Written by sotris99